top of page

Blogbejegyzések

  • Wenzl Bori

Sárkány éve - Szabad szárnyalás és belső megújulás

(Cser Zoltán előadása nyomán, ld. lejjebb)


Előző bejegyzésemben írtam az újévi fogadalmakról, és a különféle újév-számítási nézőpontokról (érdemes elolvasni, jó gondolatébresztő).

Most már a kínai asztrológia szerint is elérkezett az újév, a Varázslatos zöld/smaragd sárkány éve.

Előző évben külső-belső egyensúly keresésén volt a fókusz, sok feloldási lehetőséget adott a víz Nyúl éve, az idei - varázslatos zöld fa Sárkány éve - a szabad áramlásról szól.


Néhány érdekesség, ill. kulcsszó (gondolatébresztő) a jövendő év kapcsán:

Ezzel az évvel egy új ciklus indul (ld. kezdő év).

Fa: növekedés, rugalmasság, kiterjedés eleme, ezért (is) figyeljünk, minek engedünk teret

Sárkány: nemes, erényes és mágikus állat, tudja uralni az elemeket, szabadság és szabad mozgás jellemzi (és: színek szerint a legszerencsésebb sárkányok egyike a zöld – az arany és fehér mellett.)

Azaz nyitottság, rugalmasság és nemesség megőrzésével – külső és belső - növekedést érhetünk el az életünkben ebben az évben.

A tibeti nézőpontból „haragvó nő” néven is emlegetik az ilyen éveket, ami megmozdulásokat, konfliktusokat is eredményezhet, régi-új közötti feszültség is felbukkanhat.

Technikai újítások is megjelennek.

Míg a Sárkány a tisztánlátásról és jó ötletekről ismert, a fa az új, a felébredés, a dolgok megjelenésének jele. Ezáltal a kettő együtt új ötleteket és stratégiákat hoz majd (ezekre nyitottsággal tekintsünk).

A fa elem rugalmassága és kommunikációs képessége révén a konfliktusok feloldhatóak lesznek.

A sárkány inkább az individualitásra törekszik, ezáltal terítékre kerülhet az akarat: a saját vagy a közösség/társ akarata van-e épp középpontban? (Ld. vezetői értékek, erények megfigyelése és felismerése – mikro-makro szinten; vezetés-szolgálat)

Gondolat-vezérelt és impulzív jegy, a képzetek erősek, és negatív aspektusban rosszindulatú képzetekre hajlamosít, ezért érdemes józan ésszel ránézni az adott helyzetre.

A fa Sárkányt a zsenialitás és új felismerések jellemzik.

A tervezés fontos lesz az egyéni életünkben is: a rugalmasságunkat megtartva álljunk meg, mielőtt fejest ugranánk a dolgokba. Az impulzivitást józan paraszti ésszel „uraljuk” (az anyagiak terén is).

A „sok” terítékre kerül: a fa jegy szétszórtságot, a Sárkány lelkesedést hoz, ezért fontos tartani az irányokat (ld. tervezés)


Belső megújulás lehetősége

A kommunikáció, az ötletek és a rugalmasság összhangba hozása, a képzetek elengedése és a józan ész használata, valamint türelem gyakorlása belső megújulást eredményezhet.


Egyéb

Buddhista szempontból ez az év kiváló a belső alkímiára (erényesség gyakorlásával a belső mérgeket elixírré alakíthatjuk.)


Forrás:

Ez a leírás egy kivonatolt (saját) jegyzet Cser Zoltán előadásából, ezért, aki bővebben szeretne hiteles forrásból tájékozódni az év várható aspektusairól, ajánlom figyelmébe Cser Zoltán buddhista tanító ezen témájú teljes előadását a Youtube-on (ingyenesen elérhető).


És, ami az üvegfestést illeti:

Az év tiszteletére festettem az elmúlt 1,5 hónapban egy smaragdzöld Sárkányt, amit pár napja már láthattatok Facebook- ill. Instagram-oldalamon, de, aki esetleg ott nem követ, itt megnézheti róla a videót:A kép egyébiránt még otthonkereső.

(Mérete: 30x40cm üveg + arany mdf keret, az üvegfestmény értéke a cikk írásakor: 74.500 Ft; elsősorban személyes átvétel javasolt, Érden otthonomban-műhelyemben, avagy törékeny küldeményként tudom postázni.)Hamarosan jelentkezem új/releváns tartalommal.

Addig is: böngésszétek a Galériát. :)

Comments


Ajánló
Legutóbbi bejegyzések
Címkék
Kövess
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page