top of page

Blogbejegyzések

  • Wenzl Bori

Újévi fogadalmak


Igen, már február eleje van, és még csak most jelenik meg az újévi bejegyzésem…


Te hogy állsz az újévi fogadalmaiddal? Már eltelt pár hét, így, ha voltak, akkor lassan körvonalazódik, mennyire tudod/tudtad őket betartani.


A negatívabb szemléletűek talán azt feltételezik, hogy ezek szerint nem sikerült betartanom az újévi ígéretemet, az újévi bejegyzés kapcsán, de ki kell ábrándítsam őket:

egyrészt nem volt (sem ilyen, sem más jellegű) újévi fogadalmam.

Másrészt viszont az eredetileg 1,5-2 hetes ciklusokra tervezett blogom jelentősen megcsúszott; ennek nem az időhiány a fő oka, hanem valami egészen más, éspedig - és most ismét őszinte leszek - a blogom látogatottságának hiánya. Elképesztően kiábrándító úgy tervezni a tartalmakat, hogy azt látom: alig tucatnyian kattintottak a blog menüpontra vagy blog bejegyzésre (a honlap vezet statisztikát). Így kevésbé van kedve az embernek időt-energiát beleölnie bármibe is. A 1,5-2 hétre tervezett ütemezést kitoltam 1-1,5 hónapra (és, ha pár hónap után sem nézitek-olvassátok többen, akkor nem folytatom...)

Végül is, úgy döntöttem, hogy (még) nem hagyom abba a blogot, mert bízom benne, hogy akadnak, akiket érdekelnek a gondolataim és szemléletmódom, és meggyőződésem, hogy előbb-utóbb a blogommal egymásra találnak azokkal, akiket lelkesít, biztat, elgondolkodtat vagy megmosolyogtat, esetenként informál egy-egy bejegyzésem.


„Újévi fogadalmak” – Már e két szó értelmezése is sokrétű lehet.

Az újév nem is feltétlenül ugyanakkor kezdődik mindenkinek, hiszen különböző nézőpontok szerint más a kezdet. Hogy csak néhány példát említsek:

Hétköznapi értelemben január 1-én indul az újév.

Az asztrológiai újév egyes nézőpontok szerint a négy napforduló egyikén, azaz a téli napforduló idejében („fény születésének ünnepe”) 2023. december 21-én, mások szerint viszont 2024. március 20-án indul. Ez a Nap éve.

A kínai időszámítás szerint február 10-én indul a jang fa Sárkány éve (ezek szerint van még pár napunk újévig).


Néhány kérdés, gondolatébresztőnek a fogadalmakhoz

Miért gondoljuk (avagy szeretnénk hinni), hogy az újévkor tett fogadalmaink hatásosabbak lesznek, mint a hétköznapi ígéreteink?

Milyen szintű fogadalom/ígéret célravezető? Érdemes megcélozni a csillagokat, vagy inkább a reális célok kitűzése a nyerő taktika?

Kinek, hogyan és milyen körülmények között tett ígéret a tartósabb?


Hogy mit érnek az újévi fogadalmak?

Azt mindenki döntse el maga.


Én a magam részéről nem hiszek bennük, „csak” igyekszem tartani a szavam úgy általánosságban, és továbbra is járok az önfejlődés/önfejlesztés rögös útján, törekszem önmagam meghaladására és mások edukálására.

Talán tehetek olyan - nem túl elrugaszkodott kreatív „ígéreteket” Nektek és magamnak, minthogy ebben az évben is festek az év színével (ld. Pantone color of the year) mandala-faliórát, idén végre megfestem a régóta tervezett sárkányt, hiszen a Sárkány éve van (megj.: elkezdtem, sőt, már a finish-ben járok), és továbbra is kísérletezek új alapanyagokkal és technikákkal az üvegfestésben.


Pár zárógondolat

Légy boldog és önmagad - és merj változtatni, akár nézőpontot is!(Megj.: habár nem zárkózom el tőle, hiszen Vízöntő lévén híve vagyok az újításoknak, de a bejegyzés megírásához nem használtam AI-t (MI-t, azaz Mesterséges Intelligenciát), teljes egészében saját kútfőből és szóhasználattal írtam meg.)Hamarosan jelentkezem új/releváns tartalommal.

Addig is: böngésszétek a Galériát. :)

Comentários


Ajánló
Legutóbbi bejegyzések
Címkék
Kövess
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page